Pietje Paniek

Pietje Paniek

 

Paniek: (dev; meervoud: panieken) algemene, plotselingen, radeloze angst.
(Van Dale).

 

In mijn praktijk zie ik regelmatig kinderen die in verschillende situaties paniek ervaren. Bijvoorbeeld bij het leren voor een toets van een moeilijk vak of tijdens het maken van een toets. Ze zetten zich volledig in om de leerstof onder de knie te krijgen, maar 'ineens' slaat de paniek toe. "Ik kan dit niet", "Dit gaat me nooit lukken", "Daar komt weer een onvoldoenden", zijn gedachten die kunnen opspelen. 

 

Wanneer kinderen dit overkomt, lukt verder leren op dat moment echt niet meer. De stress zorgt er namelijk voor dat de hersenen alleen nog maar kunnen vechten, vluchten of bevriezen. Kinderen die in de vechtmodus terechtkomen, kunnen dingen zeggen als "Ik haat dit vak", of "Dit is zo oneerlijk!'. Vluchtgedrag kan bestaan uit het opgeven en iets anders gaan doen en bevriezen kan zich uiten in het niet meer kunnen nadenken en daardoor blokkeren. 

 

Volgens de Van Dale betekent paniek 'algemene, plotselinge, radeloze angst'. Zo kan het voor kinderen ook echt voelen, als iets plotselings. Toch zit er vaak een opbouw in de spanning die uiteindelijk tot de paniekreactie leidt. Het is voor een kind daarom belangrijk om te onderzoeken hoe die opbouw bij hem of haar precies in elkaar zit, zodat het leert de oplopende spanning bij zichzelf te herkennen en ernaar te leren handelen. Door bij zichzelf na te gaan wat er nu precies gebeurt en door zelf te bedenken waar het behoefte aan heeft als de spanning begint op te lopen, kan het leren een paniekreactie te voorkomen. En als het niet gelukt is om de paniek voor te zijn, kan het kind zichzelf aanleren wat te doen als het zover gekomen is. Bijvoorbeeld even een rondje lopen, even dansen op favoriete muziek, even naar beneden gaan om iets te drinken met je ouders of even de focus op een ander vak.

 

Herken jij jouw kind in dit verhaal? Dan kun je hem of haar helpen door een luisterend oor te bieden, samen de situatie te onderzoeken en te vragen wat jouw kind nodig heeft om weer verder te kunnen. 

Wil je meer weten over stress, faalangst, perfectionisme? Of over hoe ik jouw zoon of dochter kan helpen met coaching of met de training Ik Leer Leren? Stuur dan een bericht. 

 

Let op: lentevoordeel bij JIJ! In de maanden april, mei en juni is een intakegesprek gratis!